Yabancı Yatırım Kuruluşlarının Türkiyedeki Faaliyetleri
Yabancı Yatırım Kuruluşlarının Türkiyedeki Faaliyetleri
Kurul, payların piyasa fiyatı veya defter değerinin nominal değerinin altında olması durumunda, payların nominal değerinin altında bir fiyatla ihraç edilmesine izin verebilir. (2) Kurul, ihraç belgesine, bu belgenin onaylanmasına ve gerekli gördüğü hâllerde kamuya duyurulmasına ilişkin usul ve esasları belirler. (2) Bağımsız denetim, derecelendirme ve değerleme kuruluşları gibi izahnamede yer almak üzere hazırlanan raporları hazırlayan kişi ve kurumlar da hazırladıkları raporlarda yer alan yanlış, yanıltıcı ve eksik bilgilerden bu Kanun hükümleri çerçevesinde sorumludur. (3) Değiştirilecek veya yeni eklenecek hususlar bildirim tarihinden itibaren yedi iş günü içinde 6 ncı maddede yer alan esaslar çerçevesinde onaylanır ve 7 nci maddede belirtilen şekilde yayımlanır. YÖNETİCİLERE İLİŞKİN YASAKLARMADDE 18- Yönetim kurulu üyeleri, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve Müdürler genel kuruldan izin almadan, şirketle kendisi veya başkası adına herhangi bir işlem yapamaz; aksi halde, şirket yapılan işlemin batıl olduğunu ileri sürebilir. Diğer taraf böyle bir iddiada bulunamaz.Yöneticilere ilişkin yasakların belirlenmesinde ve uygulanmasında TTK’nın ve SPKn’nun ilgili hükümlerine uygun hareket edilir. Bu kapsamda yurt dışında yerleşik yatırım kuruluşlarının reklam ve tanıtım faaliyetlerinde de bulunarak yatırım hizmetlerini Türkiye’de düzenli ugˆras¸ı, ticari veya mesleki faaliyet edinmeleri halinde Sermaye Piyasası Kurulu her türlü tedbiri almaya yetkilidir.
Türkiye’de yerleşik kişilere ilişkin yurt dışında gerçekleştirilen kaldıraçlı işlemler için ise KHK-690 ile getirilen özel nitelikli hüküm; Semaye Piyasası Kurulu’nun, kaldıraçlı işlemin gerçekleştirildiği internet sitesine erişimin engellenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na başvuracağını öngörmektedir. Her ne kadar madde 99’un birinci fıkrası kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na en geniş şekilde tedbir alma yetkisi ve üçüncü fıkra kapsamında izinsiz faaliyetlerin internet aracılığı ile yürütülmesi halinde internet sitesine erişimin engellenmesi düzenlenmişse de söz konusu dördüncü fıkrada kaldıraçlı işlemler bakımından uygulanacak tedbir yinelenmiştir. Kayıtlı sermaye sistemindeki sermaye artırımlarının tescilinde kurucu işleve üstünlük tanınması halinde, tescilden önce çıkarılan hisse senetlerinin de hükümsüzlüğünün kabulü gerekecektir. Bildirici işlevin kabulü halinde ise sermaye artırımının tescilinden önce hisse senedi çıkarılarak pay sahiplerine teslimi mümkün olacaktır. Kayıtlı sermaye sisteminde yapılan tescilin işlevi hakkında ileri sürülen bu iki görüşün de haklı yanları bulunmaktadır. Ancak SerPK mevzuatı sistemi ile TTK sisteminin farklarını göz önüne almak gerekir. Anglo-Amerikan Hukuku liberal, katı kuralları olmayan ve somut olaylara göre değişik uygulamalara yol açabilen bir içtihat hukuku olduğundan kayıtlı sermaye sistemi ilk olarak bu ülkelerde ortaya çıkmıştır.
Ancak imar durumlarının elverişsizliği nedeni ile ortaklarına konut veya işyeri teslimi yapabilmek amacı ile genel kurul kararı alınarak farklı arsa alınabilir. Kamu hukukundan doğan; yola veya yeşil alana terk gibi işlemler için genel kurul kararı aranmasına gerek yoktur. Kooperatiflerde açıkça bir genel kurul kararı olmadan ortaklar arasında farklı uygulamalar yapılamaz. Kooperatiflerde genel kurul tutanağına arsa alım kararı yazılırken kooperatifin alacağı arsanın belirlenmiş ve net bir yer olması zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle mutlaka genel kurul tutanağına alınacak arsanın imar durumunun henüz konut veya işyeri yapımına uygun olmadığı, bu durumun ortakların bilgisi dahilinde olduğu hususu eklenmelidir. O yüzden kooperatif kuruluşu yapıldıktan sonra hemen arsa alımı yapılmak isteniyor ise kuruluş olağan üstü genel kurulunun ayrı bir gündem ile hızlıca gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Beşinci fıkra kapsamında yapılan işlemler her türlü harçtan, düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden, lehe alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır.
Bu çerçevede müşteri hesabına saklanan sermaye piyasası araçları,münferit hesaplar itibariyle karşılaştırılacak ve münhasıran hesap sahiplerineolan teslim yükümlülüklerinin tasfiyesine tahsis edilecektir. İkinci aşamada,hesabında yeteri kadar ya da hiç hissesenedi bulunmayan hak sahiplerinin nakit ve hisse senedi alacaklarının5 milyar lirasına kadar Fondan ödeme yapılacaktır. Böylece sermaye piyasasındakiküçük ve orta ölçekteki yatırımcı profiline uyan hisse senedi yatırımcılarının,tasfiyenin sonunu beklemek zorunda kalmaksızın, alacaklarını kısa süredetahsil etmeleri amaçlanmıştır. Ancak Fondan yapılan ödemenin amacına ulaşabilmesive eşitlik ilkesinin temini için, birliktehareket ettiği tespit edilen kişilerin, ödemelerde tek kişi gibi gözönünealınması hükme bağlanmıştır. Bu sayede Fondan daha fazla miktarda tahsilatyapmak amacıyla, bir hesabın çeşitli kişiler arasına bölünmesi gibi uygulamalarınönüne geçilecek ve aracı kurumun alacaklıları arasında eşitlik ilkesininbozulması önlenecektir. Aynı şekilde, tasfiye halindeki aracı kurumla ortaklıkya da istihdam gibi nedenlerle ilişki içerisinde bulunan kişilerle bunlarınbelli bir dereceye kadar olan akrabaları,Fondan yapılacak avans ödemelerinin tamamen dışında bırakılmıştır. Tasfiye bakiyesinden önce tasfiyenin amacı kapsamındakialacaklılara, bakiyenin durumuna göre tamamen ya da garameten ödeme yapılacak,artan kalırsa, Fonun avans ödemeleri ve tasfiye giderleri nedeniyle doğanalacağı ödenecektir. Tasfiye sırasında, saklama hesaplarındaki sermayepiyasası araçları tamamen hak sahiplerine dağıtılmış olacağı için, tasfiyebakiyesinden Fonun alacaklarının karşılanması bir sakınca yaratmayacaktır.Fonun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi bakımından, tasfiyebakiyesinden alacağını kısmen ya da tamamen tahsil etmesi zorunludur. Fonunalacakları ödendikten sonra kalan kısım, diğer alacaklılara dağıtılacaktır.Aracı kurumun aktifleri, tasfiyenin amacı kapsamındaki hak sahiplerininalacaklarını ve Fonun alacaklarını karşılamaya yetmezse, tasfiyenin tamamiylesonuçlandırılabilmesi bakımından, aracı kurumun iflası, Kurulun uygungörüş vermesi halinde Fon tarafından istenebilecektir. Fonun amacı tedricî tasfiyeye tabi tutulanya da haklarında iflas kararı verilen aracı kurumlarla sermaye piyasasıfaaliyetinde bulunan bankaların, bu faaliyetlerinden doğan yükümlülüklerinitasfiye etmek; hisse senedi işlemlerinden doğan nakit ve hisse senedi alacağını,tasfiyenin başında belli bir limite kadar karşılamaktır.
- Ayrıca maddede yer alan ve bugüne kadaruygulama alanı bulmayan ipoteğe dayalı menkul kıymetler merkezî maddedençıkarılarak, münhasıran vadeli işlemler konusunda faaliyette bulunacakvadeli işlemler aracılık şirketleri maddeye dahil edilmiştir.
- Sermaye Piyasası KanunununAnayasa Mahkemesince iptal edilen 46/A maddesi başlığı ile birlikte aşağıdakişekilde yeniden düzenlenmiştir.
- Kayıtlı sermaye sisteminde sermaye artırımında TTK hükümleri uygulanmayacağından, katılma taahhüdü sistemi de uygulanmayacak, pay senetleri satış sırasında teslim edilecektir.
Bu maddenin birinci fıkrasının (h) bendine göre faaliyetleri geçici olarak durdurulan sermaye piyasası kurumlarının mal varlığı hakkında da, Kurulca geçici durdurma kararı verildiği tarihten, tekrar faaliyete geçme izni verilmesi tarihine kadar ikinci fıkra hükmü uygulanır\. İlk bahsini yap ve oyunun adrenaliniyle keyif al PinUpbet güncel adres!5@PinUpbethttps://PinUpcasino-tr.com/;PinUpbet\. Sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunacak kurumların, Kuruldan izin almaları zorunludur. Faaliyet ve aracılık türleri itibariyle başvuru ve izin esasları Kurulca düzenlenir. Sermaye piyasası kurumlarına bir veya birden fazla faaliyet ve aracılık türü için Kurulca izin verilebilir. 30 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılan sermaye piyasası faaliyetleri münhasıran aracı kuruluşlarca yürütülür. Sermaye piyasası araçlarının halka arzında açıklanacak bilgiler izahnamede yer alır. Sermaye piyasası araçlarının Kurul kaydına alınmasından sonra izahname ticaret siciline tescil ve ilan edilir. Birliğin organları, gelirleri, giderlerive çalışma esasları, üyeliğe kabul, üyelikten geçici ve sürekli çıkarmaesasları, kurulun önerisi ve ilgili Bakanlığın uygun görüşü üzerine BakanlarKurulu Kararı ile yürürlüğe konulan statüsünde düzenlenir. Kurul, Birliğin talebi üzerineya da resen gerekli görülen hallerde, Birliğin görüşünü alarak, statüdedeğişiklik yapılmasını ilgili Bakanlığa teklif edebilir. Statü, bu teklifinilgili Bakanlıkça uygun görülmesi ve Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilebilir.Birlik ödentileri, statüde belirlenen süre içinde ödenmediği takdirde,birlik tarafından icra yoluyla tahsil olunur.